Revisjonsmarkedet har mange aktører. Vi hjelper deg å finne en revisor med den profilen som passer for dine behov og preferanser.
En kompetent og effektiv revisor med god kommunikasjon og tid til å prioritere deg og ditt selskap kan være en stor ressurs.
Flere faktorer er relevante når generalforsamlingen skal velge hvem som tildeles engasjementet som revisor.
Vurderingsfaktorer
Kvalitet og prosess bør vektlegges samtidig som det kostnadsmessige aspektet skal samsvare med de faktiske tjenestene man mottar. Kommunikasjon, kontinuitet, arbeidsmetodikk, responstid og prioritet kan variere mellom revisjonsselskapene avhengig av størrelse, kapasitet og kundefokus.
Store revisjonsselskaper kan ha et stort apparat med interne ressurser og fagspesialister, men samtidig relativt høye kostnader, stor klientliste, lav kontinuitet blant ansatte som kan medføre noen ulemper som må vurderes opp mot evt fordeler.
Mindre revisjonsselskaper kan ha høy kompetanse, lavere kostnader mer kontinuitet blant ansatte som kan være positivt for deg som kunde. Du kan bli høyere prioritert og kommunikasjon og tilgjengelighet kan være blant fordelene.
Ønsker man et aktivt forhold til revisor og samarbeidet er basert på mye løpende kontakt taler det for at et lokalt/regionalt alternativ kan fungere mest optimalt.
Om revisjon
Revisor har en viktig kontrollfunksjon som er regulert gjennom sentral lovgivning for kvalitetssikring og realitetsvurdering av finansiell informasjon og transaksjoner. Det er flere interessentgrupper i samfunnet som er avhengig av korrekte og pålitelige opplysninger om selskapers økonomiske situasjon. Vurderingen om regnskapsavleggelsen til selskapet er i samsvar med aktuell lovgivning og standarder samt reflekterer den reelle finansielle stillingen har derfor betydning ikke bare for investorer og kreditorer, men også f.eks ansatte og offentlige instanser.
1. Driftsinntekter > fem millioner kroner,
2. Balansesum > 20 millioner kroner, og
3. Gjennomsnittlig antall ansatte > 10 årsverk.